От урок по грънчарство и работа на тъкачен стан до работилница с лего и MaKey MaKey на Open Vratsa festival 2024

  • Сподели:
От урок по грънчарство и работа на тъкачен стан до работилница с лего и MaKey MaKey на Open Vratsa festival 2024

Развълнувани сме да разкрием любопитни новини от програмата на Open Vratsa festival 2024, който очакваме с все по-голямо нетърпение на 31 август и 1 септември. Организаторите определено са се постарали да сътворят пъстра програма, която ще предложи интригуващи преживявания за всички гости и жители на града. Врачански Балкан, а сигурни сме и ние, ще бъдем свидетели на много забавление, смях, музика, изкуство и творчество.

Любими в програмата са ни хумористичните акценти тази година. Известен със своя колоритен говор, типичен хумор и философия за живота, Цветан Дочев - Дедо Скръц идва право от врачанската Арман ма’ала, за да представи своите творби от главната сцена при Етнографски комплекс "Софроний Врачански". Той ще е в компанията на още един прочут зевзек - Пияният Бард. Вторият е онлайн герой, създаден от д-р Митко Цолов - Доктора, който бързо заживява активно във фейсбук – винаги с лек махмурлук, цапнат в устата, злободневен, циничен, политически некоректен. На 1 август двамата ще поднесат скечове и някои непубликувани шедьоври, специално подбрани за  Open Vratsa festival.

Продължаваме с прекрасната възможност да усвоим от тайната на древните занаяти - грънчарството и тъкането на стан. Пазителите на традицията - майстор-грънчар Кузман Жеков и майстор-занаятчия Ангел Милчев ще ни въведат в тайнството на изработването на керамични изделия и художествената тъкачна тъкан.

Двамата, заедно с още няколко врачански майстори основават Северозападна задруга на старите занаяти – гр. Враца, за да съхранят огъня на древността, до който ще можем да се докоснем и ние и през двата фестивални дни.
Други интригуващи акценти от програмата на Open Vratsa festival са работилницата за стъклопис с Анелия Цветкова, рисуването с вино на Dali Vino Vratsa и щурата работилница за фокусници с Quick Hands Project.

Сега рязко се насочваме към детския кът на фестивала, където ще ни очакват ROBO KIDS Vratsa, с които креативността среща технологиите по най-забавен и интригуващ начин. По време на техните работилници най-малките посетители на фестивала ще могат да се сдобият с основни дигитални умения. Особено нетърпеливи сме за забавленията с MaKey MaKey и тайно се надяваме те да са достъпни и за по-порасналите деца. Програмата за деца разбира се ще ни предложи и много циркови забавления с приятелите от  “Играчка -Плачко", а любителите на киното ще могат да се насладят на документалните филми “Формулата на Тео” от режисьора Николай Василев и “Гео Милев в лабиринта на времето” на режисьора Костадин Бонев.

Проектът се финансира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ за развитие на туризма в Северозападна България.